Η ιστορία του συλλόγου Τερψιθέας

Ο Σύλλογος Τερψιθεατών- Ναυπακτίας, ιδρύθηκε στην Αθήνα την 15η Ιανουαρίου 1946 από Τερψιθιώτες που διέμεναν στην Αθήνα. Ιδρυτικά μέλη ήταν οι:

Νικ. Γ. Βασιλείου, Γεωρ. Ν. Σερέτης, Γεωρ. Ι. Αναγνωστόπουλος, Θεοδ. Ν. Γκολιάς, Νικ. Τ. Ντόρτος, Νικ. Γ. Αρβανίτης, Δημ. Β. Αναστασόπουλος, Ιωαν. Γ. Αναγνωστόπουλος, Σπυρ. Α. Γκολιάς, Σαβ. Ι. Καρτέρης, Ιωαν. Γ. Κοζάκης, Νικ. Γ. Σερέτης, Νικ. Ε. Αναγνωστόπουλος, Ιωαν. Ν. Σερέτης, Γεωρ. Τ. Ντόρτος, Ευθ. Σιδεροφάγης, Κων/νος Γκολιάς, Γεωρ. Σπηλιώτης, Ιω. Κ. Σταμάτης, Περικλής Σαλούρος, Ευθύμιος Σαλούρος, Παν. Κοϊτσάνος, Βασ. Τσαντίλης, Σταυρ. Σερέτης, Λοΐζα Γκολιά, Ειρήνη Αναγνωστοπούλου, Λουκάς Κοζώνης, Ευθ. Αρβανίτης, Νικ. Ντόρτος, Γεωρ. Ντόρτος, Σπυρ. Γκολιάς, Ιω. Σερέτης, Νικ. Κοκκοτάκης, Δημ. Τσαντίλης, Παναγ. Χριστόπουλος, Δημ. Χριστόπουλος, Βασιλική Κοζώνη, Ευγενία Κοζώνη, Ελένη Κοζώνη, Γεωρ. Παπασταύρου και Ιω. Φινινής.

Οι 41 αυτοί πρωτεργάτες όρισαν προσωρινά διοικούσα επιτροπή με Πρόεδρο τον Νικόλαο Γ. Βασιλείου, Αντιπρόεδρο τον Σπυρίδωνα Αρ. Γκολιά, Γενικό Γραμματέα τον Γεώργιο Ν. Σερέτη, Ταμία τον Θεόδωρο Ν. Γκολιά και μέλη τους Δημήτριον Β. Αναστασόπουλο, Σάββαν Ιω. Καρτέρη, Κων/νο Χρ. Κούτρα, με σκοπό την έγκριση από το Πρωτοδικείο και τη διενέργεια εκλογών. Πράγματι στις 26 Μαρτίου 1946 εγκρίνεται το καταστατικό (αρ. εγκρ. 1959/1946 ), στο οποίο αξίζει της προσοχής το 18ο άρθρο, με την επιταγή προς το Δ.Σ. διοργάνωσης εκδρομής κάθε Δεκαπενταύγουστο στο χωριό, συνδυαζόμενης με πιθανή προικοδότηση ή και νύμφευση απόρου ή ορφανής… θυγατρός. Αργότερα έγιναν και οι εκλογές στο καφενείο ΕΛΛΑΣ στο Παγκράτι, όπου εξελέγη Πρόεδρος ο Δημήτριος Κοντογιάννης επιθεωρητής και συγγραφέας (όπως αναφέρουν οι Ιωάννης Ν. Σερέτης και Παναγιώτης Ν. Σταμάτης στο βιβλίο «Τερψιθέα»). Σαν πρώτη διεύθυνση του Συλλόγου αναγράφεται η: «Ηρώνδα 16, Παγκράτι», όπου και η κατοικία του Θεόδωρου Ν. Γκολιά.

Ο Σύλλογος έχοντας στο Δ.Σ. επίλεκτα στελέχη, παρά τη δύσκολη εποχή (μην ξεχνάμε τον εμφύλιο), βοήθησε στα πρώτα βήματά του ώστε να φτάσει ο αμαξιτός δρόμος στο χωριό το 1951.

Τον Κοντογιάννη διαδέχτηκε στην προεδρία του Συλλόγου, ο Γεώργιος Ιω. Αναγνωστόπουλος Αστυνομικός Διευθυντής, ο οποίος παρέμεινε στο τιμόνι μέχρι το 1965. Ο Σύλλογος έχει σαν έδρα το Συμβολαιογραφείο του Πέτρου Αναγνωστόπουλου, Πανεπιστημίου 44 Αθήνα. Τέλη του 1963 η έδρα μεταφέρθηκε στην Σοφοκλέους 4 Αθήνα, όπου το Δικηγ. γραφείο του Γεν. Γραμματέα Γεωργίου Λιανού. Σε αυτό το διάστημα ο Σύλλογος βοήθησε σε πολλά έργα του χωριού. Με επιστολές και μέσω του κου Ιω. Φινινή προσπορίστηκαν μια γενναία βοήθεια από τους ομογενείς της Αμερικής, με την οποία μέσω της Κοινότητας και του Τ.Ο.Τ. (Τουριστικός Όμιλος Τερψιθέας) αναπλάστηκε όλο το κέντρο της Τερψιθέας. Δηλαδή έγιναν υδραγωγείο, πλατείες, δρόμοι, σκάλες, βρύσες, φανοί κ.λ.π. Μεγάλη βοήθεια προσέφερε ο Σύλλογος και στην αποπεράτωση του πολιούχου ναού του Αγίου Νικολάου. Το Πάσχα του 1964 μαζί με εκπροσώπους του Εκπαιδευτηρίου Αθαν. Γαλιατσάτου επισκέπτονται τους μαθητές του Δημ. Σχολείου Τερψιθέας και τους μοιράζουν πάμπολλα δώρα (το Εκπαιδευτήριο Αθ. Γαλιατσάτου, με ενέργειες του Συλλόγου, υιοθέτησε το Δημ. Σχολείο Τερψιθέας). Την ίδια χρονιά εδόθησαν και χρηματικά βραβεία σε αριστεύσαντες μαθητές. Επίσης από το 1955 ο Σύλλογος συμπαραστάθηκε στον κύριο Ιω. Φινινή και στην κατασκευή του ξενώνα στην Ομάλια. Το 1965 διαδέχεται τον Γ. Αναγνωστόπουλο ο Γεωρ. Κ. Λιανός, ο οποίος παραμένει μέχρι το 1972, με εξαίρεση ένα εξάμηνο το 1969, όταν προήδρευσε και παραιτήθηκε ο Φώτιος Λαζαρόπουλος. Το 1970 βρίσκουμε την έδρα του Συλλόγου στη διεύθυνση Θησέως 133, Καλλιθέα και το 1971 στη διεύθυνση Γλάδστωνος 1, Αθήνα, όπου το Συμβολαιογραφείο του Γ. Κ. Λιανού. Στο διάστημα 1965-1972 περιληπτικά έχουμε:

Το 1968 ο Σύλλογος πρωτοστατεί στα εγκαίνια του Ξενώνα στην Ομάλια. Το 1969 βγαίνει ο 1ος κατάλογος Διευθύνσεων Τερψιθεατών με την επιμέλεια του Αριστείδου Κ. Βλάχου (Γ. Γραμματέα του Συλλόγου), ο οποίος ενήργησε και δια την βράβευση αριστούχων μαθητών του Δημ. Σχολείου Τερψιθέας με χρημ. ποσά σε βιβλιάρια καταθέσεων Ταχ. Ταμιευτηρίου. Το 1970 βοήθησε να γίνουν η Παιδική Χαρά στο χωριό, ο δρόμος από την Αγορά στο Δημ. Σχολείο και αγόρασε το οικόπεδο Αγγελικής Φ. Στεργίου- Σκαλτσά για χώρο στάθμευσης και αναστροφής αυτοκινήτων. Την ίδια εποχή ο Σύλλογος πρωτοστατεί μαζί με τον Ιω. Φινινή για την κατασκευή του Κοινοτ. Ξενοδοχείου και των γραφείων της Κοινότητας.

Το 1972 αναλαμβάνει την προεδρία ο Δάσκαλος Παν. Παπαδογιάννης. Στη θητεία του τροποποιείται το Καταστατικό του Συλλόγου. Το Σεπτέμβριο του 1973 έγιναν τα εγκαίνεια του Κοινοτικού Ξενοδοχείου για την κατασκευή και λειτουργία του οποίου, ο Σύλλογος πρόσφερε τα μέγιστα. Τον Νοέμβριο του 1973 παραιτείται οπότε από τον Ιανουάριο μέχρι τις 13 Μαρτίου προήδρευσε ο αντιπρόεδρος Πολ. Μαραγδούλης. Τότε εκλέχτηκε πρόεδρος ο Γεωρ. Π. Γιαννέτσος, που είχε θητεύσει σαν Ταμίας από το 1968. Βασικοί σταθμοί στη μακρόχρονη θητεία του είναι:

*Η βοήθεια στον ηλεκτροφωτισμό της πλατείας το 1979.

*Ο Β΄ Κατάλογος Διευθύνσεων Τερψιθεατών που εκδίδει το 1980.

*Η βοήθεια στην ανέγερση και ο εξοπλισμός για τη λειτουργία του Αγροτικού Ιατρείου και της κατοικίας του γιατρού 1980-1982

*Η διάθεση μικρού τηλεφωνικού καταλόγου των νέων τηλεφωνικών συνδέσεων του χωριού το 1983.

*Η κυκλοφορία Ημερολογίου με φωτογραφίες του χωριού το 1985

*Η αγορά ηλεκτροκαρδιογράφου και άλλων ιατρικών εργαλείων για το Αγροτ. Ιατρείο το 1985.

*Η αγορά και εγκατάσταση στην πλατεία του χωριού 2 παγωνιών το 1986.

*Η αγορά ιδιόκτητων γραφείων στο τέλος του 1986, τα οποία εγκαινιάστηκαν στις 14 Ιουνίου 1987. Φυσικά η έδρα του Συλλόγου μεταφέρθηκε στο νέο Γραφείο της Γλάδστωνος 10, Αθήνα.

*Η έκδοση εφημερίδας με την επωνυμία «Τερψιθέα- Φωνές και Ψίθυροι» τον Ιούνιο του 1988.

*Η τοποθέτηση προτομής του Ιω. Φινινή (τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 13 Αυγούστου 1989) στο προαύλιο της εκκλησίας σαν ύστατο φόρο τιμής και μνήμης στο επίτιμο μέλος, ευεργέτη του Συλλόγου και του χωριού.

*Ο εξοπλισμός του γραφείου με μικροφωνική εγκατάσταση το1990.

*Η τιμητική βράβευση του δάσκαλου Κίμωνος Βλάχου, στην κοπή της πίτας, το 1991 και η δωρεά αθλητικών T-shirt με την αναγραφή “ I Love Terpsithea”, στους αθλητές του χωριού.

*Η δημιουργία το 1993 Χορευτικού Τμήματος της Νεολαίας του Συλλόγου, με μαθήματα μέχρι το 2000.

*Η βοήθεια και συμπαράσταση στον Σπύρο Μπάρο στο μεγάλο έργο της κατασκευής των γηπέδων ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης το 1996.

*Το μεγάλο έργο της ριζικής ανακαίνισης του Κοινοτικού και πλέον Δημοτικού Ξενοδοχείου, που άρχισε το 1997και τελείωσε με τη λειτουργία του το 2001.

*Ο ηλεκτροφωτισμός του δρόμου από τη στροφή Ν. Κοκκοτάκη μέχρι το Νεκροταφείο.

*Ο νέος μικρός τηλεφωνικός κατάλογος του χωριού το 1998.

*Η συμμετοχή στην ανακαίνιση του Ηρώου την ίδια χρονιά.

*Η λιθόστρωση και ο φωτισμός της πλατείας Ξενοδοχείου με εξασφάλιση δωρεάς το 1999.

*Η τεχνική μελέτη για την λιθόστρωση και διαμόρφωση της πλατείας Ηρώου, η λιθόστρωση και μανδροτοιχία του δρόμου Αγοράς- Ξενοδοχείου το 2000.

*Η κατασκευή της προτομής του ιατρού Ν. Μητσοπούλου το 2004, της οποίας τα αποκαλυπτήρια έγιναν το 2005.

*«Τα ξεφλουδίσια» το 2004, η αναβίωση ενός εθίμου από το πρόσφατο παρελθόν.

Ήταν το ξεκίνημα της γιορτής της Τερψιθέας και το «κύκνειο άσμα» του Γεωρ. Στ. Γιαννέτσου. Λίγο αργότερα κυκλοφόρησε αναμνηστικό CD με προβολή της εκδήλωσης και του χωριού.

Εκτός τούτων στη θητεία του ο Σύλλογος βοήθησε:

*Την Εκκλησία του χωριού έκτακτα ή και τακτικά όπως η αμοιβή του νεωκόρου. Έκτακτο ήταν η επισκευή της μάνδρας πλατείας Ηρώου όταν κατέρρευσε το 1985.

*Το Αγροτικό Ιατρείο με φάρμακα, έπιπλα, είδη καθημερινότητας για τη διαβίωση του γιατρού και έξοδα συντήρησης.

*Την Κοινότητα σε διαπλατύνσεις δρόμων (π.χ. στροφή Παπασταυρίδη μέχρι οικία Γκολιά ή δρόμο Δημάρας), στην κατασκευή και συντήρηση υπαίθριων καθισμάτων, κιγκλιδωμάτων,στηθαίου, στη συντήρηση και ανακαίνιση της Παιδικής Χαράς, στην περίφραξη καθαρισμό του Νεκροταφείου κ.λ.π.

*Το Κοινοτικό ξενοδοχείο επανειλημμένα σε εξοπλισμό και συντήρηση.

*Αναξιοπαθούντα άτομα πληρώνοντας και νοσήλια.

Στη θητεία του ακόμη θεσμοθετήθηκαν, εδραιώθηκαν ή στηρίχτηκαν εκδηλώσεις, όπως:

*Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας (άρχισε το 1988).

*Χορός- Συνεστίαση των Απόκρεω.

*Μεγάλη εκδρομή του Συλλόγου.

*Εκδρομή του Αγίου Πνεύματος στο χωριό.

*Πανηγύρι Δεκαπενταύγουστου.

*Αντάμωμα Συλλόγων Ναυπακτίας.

*Ξεφλουδίσια.

*Εορτή του Αγίου Νικολάου στην Αγία Φωτεινή Ιλισσού.

*Εκδρομές στο χωριό εν όψει των απογραφών 1981, 1991, 2001.

*Θείες Λειτουργίες και εκκλησιασμοί στα ξωκκλήσια μας.

Λόγω αιφνίδιου θανάτου του Γεωρ. Π. Γιαννέτσου, την προεδρία του Συλλόγου, ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2004 ο καθηγητής Νικόλαος Μιχ. Τριψιάνος.

Ένα νέο στην κυριολεξία Συμβούλιο, διοργάνωσε τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς χειμερινή εκδρομή νέων στο χωριό, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη των για το χωριό μας.

Το 2005 προχωρεί στην αναθεώρηση του Καταστατικού το οποίο εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο το2006.

Με ενέργειες του Συλλόγου και του Γεωργίου Στ. Γιαννέτσου, παραχωρείται το κτίριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού στο ΠΕΣΥ για λειτουργία Περιφερειακού Ιατρείου για 20 χρόνια.

Στο τέλος του 2005 ηλεκτροδοτείται το Γήπεδο, με την παρέμβαση του επίτιμου προέδρου Γεράσιμου Μούρτου.

Το 2006 γίνεται η μεταφορά όλων των προτομών στο μικρό πάρκο πάνω από την Εκκλησία, το οποίο δοξάστηκε με τα αποκαλυπτήρια της προτομής Μητσόπουλου το 2006.

Τον Μάρτιο του 2006 αποθνήσκει αιφνίδια ο επίτιμος Πρόεδρος Γεράσιμος Μούρτος. Στη μνήμη του η αδελφή του Βασιλική δωρίζει στο Σύλλογο μία αξιόλογη συλλογή βιβλίων.

Τον Μάιο του 2006 διαδέχθηκε τον Τριψιάνο ο Γεώργιος Στ. Γιαννέτσος, ο οποίος είχε συμβάλλει πριν στο Σύλλογο, για τη λειτουργία του νέου Ιατρείου, για το πάρκο ανδριάντων και για την αναθεώρηση του Καταστατικού.

Αμέσως ανακαινίζεται το Γραφείο, γίνεται έγχρωμη η εφημερίδα μας, αναβαθμίζεται ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής, εξασφαλίζεται projector και αγοράζονται fax και φορητό ενεργό ηχείο με μικρόφωνο για εκδηλώσεις.

Το καλοκαίρι του 2006 ο Σύλλογος κυκλοφόρησε ρολόγια τοίχου με τη φωτογραφία του χωριού.

Στο τέλος του 2006 το κτίριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού που έχει παραχωρηθεί στο ΠΕΣΥ ανήκει πλέον στην ιδιοκτησία του Συλλόγου. Ο Σύλλογος διοργάνωσε και τα εγκαίνια του Ιατρείου το 2007.

Το 2007 μοιράστηκαν ημερολόγια με φωτογραφία της Εκκλησίας του Αγ. Νικολάου και έγινε η αναστύλωση του Ηρώου, έργο στη μνήμη του Γεωρ. Π. Γιαννέτσου.

Το καλοκαίρι του 2007, οι αθλητικές εκδηλώσεις αναβαθμίζονται με αγώνες νέων-παλαιμάχων, αγώνες μικρών jounior και αγώνες μπάσκετ. Στους μικρούς αθλητές επιδόθηκαν αναμνηστικά μετάλλια. Ο Σύλλογος αγόρασε τραπέζια για τα «Ξεφλουδίσια» και τα επόμενα χρόνια πρόσθεσε στον πάγιο εξοπλισμό του καρέκλες, κιόσκια βαριά, ψησταριές κ.λ.π. Την εκδήλωση πλαισίωσε δημοτική ορχήστρα και έλαβε χώρα μία αθλητική ατραξιόν από κορίτσια του χωριού, με ασκήσεις εδάφους. Ο Σύλλογος βράβευσε για την προσφορά τους, με τιμητικές πλακέτες, την Σταυρούλα Γκολιά και τον Κων/νο Αντωνόπουλο.

Στο κτίριο του πρώην Ιατρείου διατίθεται μια αίθουσα για τη νεολαία του χωριού.

Τοποθετούνται 2 πληροφοριακές πινακίδες για τους επισκέπτες του χωριού.

Το 2008 δημιουργείται νέα εκδήλωση «Τα Κούλουμα» στο χωριό, όπου και ανταμείβονται οι άνδρες, μόνιμοι κάτοικοι, με δώρο ένα κομπολόι.

Την Άνοιξη έχουμε αλλαγή στην προεδρία με Πρόεδρο τον Γεώργιο Αθ, Καλλιαμβάκο.

Στη θητεία του αρχίζει το 2008 και τελειώνει το 2009 το μεγαλύτερο έργο του Συλλόγου, η ανάπλαση του χώρου στη βρύση «Βλαχόρεμα».

Το καλοκαίρι υιοθετείται η προβολή- έκθεση φωτογραφίας, που γίνεται με τη φροντίδα του Σπύρου Σκαλτσά.

Το 2008 στα «Ξεφλουδίσια», ο Σύλλογος βραβεύει τον Σταύρο Αγγελόπουλο (Δημοτικό Σύμβουλο) με αναμνηστική πλακέτα, για την προσφορά του στο χωριό. Αυτός φρόντισε να αυξήσει και τις υποδομές του Γηπέδου για τις εκδηλώσεις (νερό, αποδυτήρια-τουαλέτες, φώτα κ.λ.π.)

Το 2009 στα Κούλουμα, ανταμείφτηκαν οι γυναίκες μόνιμοι κάτοικοι με μια επάργυρη εικόνα.

Το 2009 στα «Ξεφλουδίσια» ανοίγει την εκδήλωση χορευτικό από μικρά παιδιά του χωριού, ντυμένα με παραδοσιακές στολές και βραβεύονται από το Σύλλογο για την προσφορά τους η Βασιλική Γ. Γιαννέτσου, η Ιωάννα Πετροπούλου και ο Κων/νος Ν. Μακρής.

Τον Ιανουάριο του 2010 βραβεύεται από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίων (ΟΣΥΝ) η εφημερίδα «Τερψιθέα».

Το 2010 εκλέγεται νέος Πρόεδρος ο Χρήστος Κολοβός.

Στα «Ξεφλουδίσια», ο Σύλλογος βραβεύει για την προσφορά του τον Σπύρο Σκαλτσά.

Το 2011 αναβαθμίζεται η ιστοσελίδα του Συλλόγου.