Ξεφλουδίσια

Ξεφλουδίσια, η εκδήλωση του καλοκαιριού που έγινε θεσμός.

Ένα δρώμενο που βασίζεται στην αναβίωση του εθίμου της αλληλοβοήθειας, των ξεφλουδισίων ή ξεμπουλτσίσματος του καλαμποκιού.

Η παράδοση των Ξεφλουδισίων

Τα παλαιότερα χρόνια, που έσπερναν καλαμπόκι στο χωριό μας, ο νοικοκύρης αφού μάζευε το καλαμπόκι στο αλώνι, φώναζε τους συγχωριανούς, να μαζευτούν το βράδυ που είχαν τη σχόλη για να βάλουν ένα χεράκι και να ξεφλουδίσουν το καλαμπόκι. Η εργασία γινόταν με ένα ξύλινο σουβλί που άνοιγε το φλοιό και τα δάχτυλα που τραβούσαν και ξεφλούδιζαν τον καρπό. Οι παππούδες, οι γιαγιάδες και τα παιδιά είχαν την τιμητική τους θέση. Τα παιδιά γιατί τό ’παιρναν για παιχνίδι και μάλιστα ανταμοίβονταν όταν ανακάλυπταν τις «κοκκίνες» (τα κόκκινα καλαμπόκια) ή όταν έδιναν σάλτα μέσα στα φλέσουρα (οι φλοιοί των καρπών που απορρίπτονταν). Οι γεροντότεροι έβγαζαν πολλή δουλειά, διότι ήταν υπομονετικοί σταθεροί και είχανε ρυθμό στη διαδικασία. Φυσικά για να περνάει απαρατήρητος ο χρόνος μέσα στη μονότονη διαδικασία, διηγιόντουσαν ιστορίες από τα παλιά. Τέλος οι νέοι και μεσήλικες για να περνάει η ώρα ευχάριστα τό ’ριχναν στο τραγούδι (α καπέλα). Όταν άδειαζε λίγο το αλώνι τό ’ριχναν και στο χορό. Τελευταία επιστρατεύονταν γραμμόφωνα και πικ-άπ (τύπου Teppaz). Η νοικοκυρά στο τέλος φίλευε τους καλεσμένους εργάτες με χαλβά και άλλα εδέσματα. Τα ξεφλουδίσια δεν ήταν εργασία, ήταν αληθινή γιορτή και όσοι συμμετείχαν διασκέδαζαν. xormobagianetsou

Η Αναβίωση των Ξεφλουδισίων

Το καλοκαίρι του 2004, στις 17 Αυγούστου, ο αείμνηστος πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Π. Γιαννέτσος διοργάνωσε στο γήπεδο του χωριού τα πρώτα αναβιωμένα ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΙΑ, τα οποία αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο. Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή της νεολαίας, η οποία πραγματοποιούσε παράλληλα και το μεταμεσονύκτιο πάρτυ της. Τα πάρτυ είχαν την προϊστορία τους με πρωταγωνιστή τον Σάββα τον Καρτέρη. Στην εκδήλωση ξεφλουδίζουνε τα παιδιά καλαμπόκια με ξύλινα σουβλιά, κατασκευής και προσφοράς του κου Ταξιάρχη Σερέτη. Τους καρπούς τους ψήνουμε (φροντίζουμε να είναι κατάλληλοι για ψήσιμο) και τους προσφέρουμε στον κόσμο. Επίσης προσφέρονται πίτες διάφορες και χαλβάδες, προσφορά των γυναικών του χωριού. Πολλές χρονιές, τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Πάνος ο Σερέτης πρόσφερε τραχανά. Τις πρώτες χρονιές είχαμε μουσική από CDs, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε δωρεάν δημοτική ορχήστρα. Η εκδήλωση διανθίζεται: με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικούς ομίλους, με βραβεύσεις κ. α. Τελευταία φιλοξένησε και τη Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου. Επίσης στην εκδήλωση διατίθενται υπέρ του Συλλόγου ποτά, κρασιά, τσίπουρο, γλυκά κουταλιού και λαχνοί δώρων. Την εκδήλωση πλαισιώνουν και οι ντόπιοι επιχειρηματίες, οι οποίοι διαθέτουν σουβλάκια κυρίως. Έκτοτε κάθε χρόνο και συνήθως στις 17 Αυγούστου γίνονται τα ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΙΑ, τα οποία αγκάλιασε και ο Δήμος, με ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή.

Παλαιότερα Ξεφλουδία