Λοιπες Πηγές Τερψιθέας

  1. Πηγή Παπαδήμα
    • Μία διπλή βρύση 25 λεπτά από το κέντρο και 8 λεπτά από την κάτω στάση του ΚΤΕΛ. Έχει 2 γκρι λίθινες κούπες σε χαμηλό ύψος εντοιχισμένες σε ένα απλό πεζούλι. Είναι παλαιά βρύση και το όνομα ίσως προέρχεται από κάποιο ιερέα Δήμα. Το επώνυμο Δήμας το συναντούμε σε ένα τούρκικο κατάστιχο του 1506 μ. Χ. Το νερό της πρέπει να ελέγχεται αν είναι πόσιμο. Η βρύση θέλει ανακατασκευή.
  2. Πηγή Κράρα
    • 20 λεπτά από το κέντρο (την Αγορά) του χωριού και 10-12 λεπτά από τη στάση του δρόμου στον πάτο του χωριού, είναι η βρύση Κράρα. Είναι σε μια εσοχή του μαντρότοιχου δίπλα στην οικία Κράρα. Είναι χαμηλή με λίθινη γκρι γλυπτή κούπα, πάνω από την οποία έχει ένα σιδερένιο πορτάκι, μάλλον για καλύτερο έλεγχο της παροχής του νερού. Σε παλαιότερη φωτογραφία βλέπουμε τη βρύση να έχει την κούπα ψηλότερα και χωρίς πορτάκι. Η βρύση από το νεροφάγωμα της κούπας τοποθετείται στον 19ο αιώνα. Το νερό της πρέπει να ελέγχεται αν είναι πόσιμο, επειδή βρίσκεται εντός του οικισμού. Γενικά η βρύση θέλει ανακατασκευή.
  3. Πηγή Παλιοκαλύβας Κοκοτάκη
    • Η βρύση Παλαιοκαλύβας ή Π. Κοκοτάκη, στο ανατολικό άκρο του χωριού. Αυτή χρειάζεται γενναίο δωρητή ώστε να γίνει παραδοσιακή.
  4. Πηγή Παπαδογιάννη
    • 10 λεπτά από το κέντρο μεταξύ των οικιών Κοντογιάννη και Γ. Αρβανίτη, βρίσκεται η βρύση Παπαδόγιαννη. Φτιαγμένη με γκρι σχιστόλιθο, με λίθινη κούπα σε μικρή υποδομή, μια μικρή και παλαιά βρύση. Λέγεται Παπαδόγιαννη διότι ήταν στην ιδιοκτησία του Ιωάννη Αθ. Παπαδόγιαννου (1802-1869) ή Μάντα. Αυτή η ιδιοκτησία ξεκινούσε από την οικία κληρονόμων Ιω. Τσαντίλη και έφθανε δώθε μέχρι οικία Θανασέλλου. Η παλαιότητά της όπως καταλαβαίνουμε είναι τουλάχιστον 200 χρόνων. Η βρύση θέλει καθάρισμα και καλυτέρευση του μονοπατιού, ώστε να είναι επισκέψιμη.
  5. Πηγή Ρωμιά
    • Μισή ώρα πεζοπορία από το κέντρο ή 3 λεπτά από την κάτω στάση του ΚΤΕΛ είναι η βρύση Ρωμιά. Έχει μια γκρι λίθινη γλυπτή κούπα στηριγμένη σε μαντρότοιχο ξερολιθιά. Από τη βρύση ρέει το περισσότερο νερό από όλες τις άλλες βρύσες. Δεν γνωρίζουμε την προέλευση του ονόματος και φαίνεται παλαιά βρύση. Χρειάζεται ανάπλαση και να σταθεροποιηθεί ο αυτοκινητόδρομος πρόσβασης από τη θέση «Κρούνα».
  6. Πηγή Φέγγω
    • Μία βρύση 3 λεπτά κάτω από την Αγορά, είναι η βρύση Φέγγω. Υποδομή έχει ένα μικρό καμπύλο πεζούλι που φέρει στη θέση κρουνού ένα μεταλλικό σωλήνα. Παλαιότερα μέχρι δεκαετία του 70 είχε μία γλυπτή κούπα, η οποία εφθάρη λόγω …ηλικίας (εκτός αν την …εξαφάνισαν για ιδιωτική διακόσμηση). Το νερό της, τα τελευταία χρόνια, είναι λιγοστό. Για το όνομα δεν γνωρίζουμε κάτι συγκεκριμένο. Κάποιοι λέγουν ότι έβλεπαν τα βράδια ένα φως που έφεγγε, εξ ού το Φέγγω. Το Φέγγω βέβαια μπορεί να ήταν γυναικείο όνομα, αλλά και επώνυμο, όπως λόγου χάρη τη δεκαετία 1886-1895, προσέλαβε ο Σταύρος Παπασταυρίδης, ως υπηρέτρια την ανήλικη από το Αλποχώρι, Αρχόντω Γεωρ. Φέγγου (αναφορά από συμβόλαιο). Η βρύση χρειάζεται ανακαίνιση.
  7. Πηγή Κατσαντώνη
    • Περίπου 20 λεπτά ανατολικά, στην παραλλαγή του αυτοκινητόδρομου, που οδεύει προς τη Αγία Τριάδα και 3 λεπτά πριν από αυτή, βρίσκουμε την πηγαία βρύση του Κατσαντώνη. Είναι κρυμμένη στη ρίζα ενός πλάτανου αριστερά του αυτοκινητόδρομου. Δεν έχει καμία υποδομή, αποτελείται από μία λίθινη κούπα στηριζόμενη σε τρείς τέσσερις πέτρες, περικλειόμενη από χωμάτινο και ασχημάτιστο λίθινο πρανές, που αφήνουν ένα άνοιγμα υδροδότησης. Ίσως ήταν η βάση της δομημένη ξερολιθιά, η οποία από τα χρόνια και τις καθιζήσεις παρουσιάζει αυτή την άτσαλη εικόνα. Το όνομά της είναι άγνωστης προέλευσης. Δεν γνωρίζουμε να υπάρχει σχέση με τον θρυλικό κλέφτη Κατσαντώνη (1775-1808), που μαρτύρησε επί Αλή Πασά. Μία εκδοχή θέλει το όνομα να προέρχεται από κάποιο Κατσούλη Αντώνη→Κατσουλ’αντώνη→Κατσ’λ’αντώνη→Κατσαντώνη. Επειδή δεν βρίσκουμε τον ονοματοδότη στους νεώτερους αιώνες, η χρονολόγηση τοποθετεί την ύπαρξη της βρύσης πριν τον 19ο αιώνα. Το νερό της βρύσης χρησιμοποιείτο για άρδευση και τροφοδοτούσε μια υδατοδεξαμενή-γούρνα της Όλγας Δ. Γκολιά. Η βρύση χρειάζεται συγύρισμα-ανακατασκευή και πρέπει να φύγουν κάποια αυτοσχέδια πλαστικά «κρεμαστάρια» παροχέτευσης του νερού σε λάστιχα ποτίσματος.

Ανακάλυψε επίσης

Αξιοθέατα & Πηγές Τερψιθέας