• blank
  • blank
  • blank

Αξιόλογα ιστορικά κτίσματα

Το σύγχρονο πλέον σπίτι του Νικ. Γ. Κοκοτάκη, στη θέση του παλαιού, όπου το 1822 φιλοξενήθηκε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και ο στρατηγός Μαμούρης, από τον τότε προεστό και αγωνιστή Νικ. Κοκοτάκη. Είναι και σπίτι του βουλευτή Δημ. Κοκοτάκη (1803-1891), υιού του Νικολάου.

Το σπίτι του Γεωρ. Αθ. Μπουκουβάλα (1821-1871), από το σόι της αρματωλικής οικογένειας. Μετά τον Μπουκουβάλα το κατείχε ο παπα-Κώστας Χριστόπουλος, κατόπιν ο Νικ. Δ. Μακρής και τώρα κατέληξε στον Ιω. Τσιτούρα σύζυγο Υπαπαντής Ηλ. Κράρα.

Τα ερείπια της Αλισσάβας. Το σπίτι αυτό υπήρχε μέχρι το 1975 και εθεωρείτο από τα παλαιότερα του χωριού (300 χρόνων). Μια επιγραφή που βρέθηκε, αναφέρει μάλλον την τελευταία αναστήλωση το 1837. Η εικόνα του είναι ίδια με το στερφογάλαρο που δείχνει και περιγράφει ο λαογράφος Δημ. Λουκόπουλος στο βιβλίο του «Αιτωλικαί οικήσεις σκεύη και τροφαί», Αθήνα 1925 (σελ. 4-16). Ανήκε στον Θεοδόσιο Τσιριμώκο, μετά στην κόρη του Παρασκευή Γεωρ. Τριψιάνου, κατόπιν στις κόρες Ελισσάβετ Θεοδοσ. Αυλογήτου και Αγγελική Κων. Σκαλτσά και τέλος στον Ανδρέα και Σπύρο Κων/νου Σκαλτσά.

Το ερειπιούμενο σπίτι του Γεωρ. Ι. Σερέτη. Έτος κατασκευής 1808 (αναγράφεται). Χρειάζεται αναστήλωση.

Τα παλαιά σπίτια των Σπ. Παπασταύρου (1828), Ν. Ι. Σταμάτη (1850), Αθ. Θανασουλάκη (1858), Θεοφ. Παπαλιβερίου (1884), Χρ. Κράρα (1888), Ιω. Αναγνωστοπούλου (1889).

Αξιόλογα επίσης είναι ως προς τους ιδιοκτήτες και ως προς την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους τα ακόλουθα σπίτια:

Τα σπίτια του ιατρού Ιω. Λαζαροπούλου, στη θέση Λέκα. Είναι αξιόλογα κτίσματα, το ένα μάλιστα χρησιμοποιείτο αρχές του 20ου αιώνα σαν κλινική. Πρέπει να γίνουν μουσεία προσβάσιμα.

Το σπίτι του επιθεωρητή και συγγραφέα Δημ. Ι. Κοντογιάννη. Κάποτε λειτούργησε και σαν ταπητουργική σχολή. Τώρα ανήκει στους απογόνους του Κ. Ν. Τσαντίλη.

Το σπίτι του στρατηγού Δημ Ν. Παπαλιβερίου (1867-1938). Σε αυτό έμενε και ο ανεψιός του Νικόλαος Γ. Μητσόπουλος. Τώρα ανήκει στον Ιω. Κοζάκη.

Το σπίτι του παπα-Γιάννη Γρούμπα, κατόπιν των Παναγιώτη και Ιωάννη Παναγιωτοπούλου και τώρα των κληρονόμων.

Το μεγαλόπρεπο σπίτι του δάσκαλου Κ. Ν. Κοζώνη (τρίπατο), τώρα Σπ. Καρετζοπούλου.

Το επίσης ψηλό σπίτι των Γεωργίου Αρ. Βλάχου επιθεωρητή και Κίμωνος Αρ. Βλάχου δασκάλου, τώρα του Αρ. Κιμ. Βλάχου, από τον οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα.

Το σπίτι του στρατηγού Γεωρ. Ν. Σερέτη (1924-1987)

Το σπίτι της ιστορικής οικογένειας των Ζαριφαίων (οι οποίοι διέπρεψαν στη Ναύπακτο και στην Αθήνα).

Το σπίτι του Σπυρ. Δ. Μαραγδούλη, όπου είναι και το καφενείο με τη βεράντα της θέας.

Αξιοπρόσεκτο είναι στα Κουμανάκια και το σπίτι του Σταύρου Τσαγγαράκη, κατοικούμενο τώρα από τον εκδότη Αλέκο Μάμαλη.

Φωτογραφιες